Kozmetik Ürünlerde Doğal, Organik, Vegan ve Cruelty Free Kavramları Nelerdir?

Kozmetik Ürünlerde Doğal, Organik, Vegan ve Cruelty Free Kavramları Nelerdir?

Doğal kozmetik: Doğal kozmetikler, içeriğinde hiçbir kimyasal ürün barındırmadan üretilen ürünleri ifade eder. Bu ürünler tamamen bitkisel, hayvansal ve/veya mineral bazlı maddelerden elde edilirler. İçeriklerinde parafin, sentetik boyalar, sentetik parfüm ve silikon gibi kimyasallar bulunmaz. 

Organik Kozmetik: İçerdiği tarımsal kökenli içeriklerin en az % 95'inin organik sertifikasına sahip olduğu ilgili kurumlar tarafından sertifikalandırılmış ürünler organik kozmetik ürünleridir. Tarımsal kökenli ürünleri organik sertifikası alabilmesi için üretim süreçleri belli standartlar çerçevesinde denetlenir. 

Vegan kozmetik: İçeriğinde hayvansal hiçbir madde bulunmayan ürünlerdir. Vejeteryan kozmetik ürünlerinden farklı olarak, hayvanlardan dolaylı olarak elde edilen süt, bal ve balmumu gibi ürünlere de yer vermezler. Doğal içerikli olmak gibi bir iddiaları yoktur. Tamamen sentetik içerikler ile hazırlanan bir ürün de vegan olabilir.

Cruelty Free: Kimi ambalajların üzerinde Cruelty Free yazısı ya da tavşan logosu görüyor olabilirsiniz. Bu yazı ve logo, o ürünün üretiminde hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde deney yapılmadığını ve üretim sürecinin hiçbir aşamasında hayvanlara zarar verilmediğini ifade eder. Bu logoları kullanmak için ürünün üretim süreçlerinin belli denetimlerden geçerek ilgili kuruluşlarca onaylanıp sertifikalandırılması gerekmektedir. Avrupa'da ve Avrupa kozmetik yönetmeliğini uygulayan Türkiye' de de kozmetik ürün üretiminde kullanılan hammaddelerin hayvanlar üzerinde test edilmesi zaten yasaktır.